Okuduklarım #1: Tesla'nın Kutusu

Tesla'nın Kutusu adlı kitap hakkındaki incelemelerim ve yorumlarım.

Okuduklarım #1: Tesla'nın Kutusu
Blogumda ilk kez, okuduğum bir kitaptan bahsetmek istiyorum. Kısaca Tesla'nın Kutusu'nun içeriğinden, altını çizdiğim yerlerden ve kitap hakkındaki düşüncelerimden bahsedeğim.

Tesla'nın Kutusu'nu D&R'den 23₺ ücret karşılığında satın aldım ve sanırım kendi param ile satın aldığım ilk kitap. Kitap okuma alışkanlığım pek yoktur da... Her neyse, Tesla'nın Kutusu'nu satın almamın ilk sebebi hoşuma giden minimal tasarımlı bir kapağa sahip olması ve diğer bir sebebi ise sempati duyduğum bilim adamı Nikola Tesla'dan bahsediyor olması idi.

Kitap, Louisa adlı hayali bir karakterin yaşantısını ve Nikola Tesla ile aralarında geçen anıları içeriyor. Zaman zaman Tesla'nın ve yazarın ağzından da yerler mevcut. Eğer kitabı dört parçaya ayırırsak; iki buçuğu Louisa ve yaşantısından, biri Tesla ve yaşantısından, geriye kalan yarım parçası da yazarın anlatımından bahsediyor. Ve benim beklentim bu şekilde değildi... Yani anlayacağınız üzere Tesla'nın Kutusu biyografi kitabı değil, bir roman. Ve bu durum bende hayal kırıklığı yaşattı.

İlk sayfalarda Tesla'nın ağzından betimlemeler eşliğinde hayatından kesitler yer alıyordu. Ve bu benim oldukça hoşuma gitti. Sonrasında bir anda kendimi radyo yayınından birebir alıntılar yapılan sayfalar arasında buldum. Kısa bir süre sonra canımı sıktı ve o sayfaları geçtim. Sayfanın altına da şöyle bir not düşmüşüm: "29-33 arası font değişikliği ve anlamsız radyo anlatımları. Bir miktar okunduktan sonra es geçildi."

Sonrasında birden hakkında hiçbir fikrimin olmadığı Louisa adlı bir karakter çıktı ve "aman aman nereye geldik!" dedim. Tesla hakkında hiçbir şey yazmıyordu artık. Sanki kitap Louisa adlı birinin hayatını içeren kitap haline gelmişti. Ancak 140. sayfadan sonra kitabı anlamaya başladığımı söyleyebilirim. Tabii ki 140'a kadar yalnızca Louisa'dan bahsetmiyor, ara ara Tesla'nın da ağzından bölümler mevcut. Tıpkı dönüşümlü maçlar gibi. Bir Tesla bir Louisa... Kitabın senaryosunu ise ancak 200. sayfadan sonra kavramaya başladım. Bu sayfaya kadar ne okuduğumu bile bilmiyordum diyebilirim. Bu arada kitap 341 sayfa. Neredeyse son 100 sayfasını ise sırf bitsin diye okudum. Hayali karakter Louisa, Nikola Tesla'nın önüne geçmişti bana göre. Kitap akıcılık konusunda zayıftı.

Her kitapta olduğu gibi Tesla'nın Kutusu da bana faydalı bilgiler kattı tabii ki. Her ne kadar yukarıda olumsuz fikirlerimi söylesem de Nikola Tesla ile ilgili altını çizdiğim yerler ve öğrendiğim bilgiler yeterinceydi. Altını çizdiğim bazı cümleleri ise hemen aşağıya ekliyorum.

“Kuşlardan birini buz kesen parmaklarımı ısıtması için elime aldım. Dizimin derisi eski pantalonumun altından neredeyse görünür halde. Beş parasızım. Dünyaya alternatif akımı verdim. Radarı, uzaktan kumandayı ve radyoyu verdim dünyaya ve bunların karşılığında bir şey istemediğim için aldığım şey de hiç oldu. Marconi ise takdir topladı. Etrafının ünle çevrilmesini sağladı, dünyayı saran gözle görülmez dalgaların sahibiymiş gibi çalımla dolaşır oldu.”
“Ona göre her şeyin üçe bölünebilir sayıda olması gerekir. Oda numarası, havlularının, attığı adımların, hatta yemek yerken öğüttüğü lokmaların sayısı… Bir makine gibidir bu konuda, ama gerçekten abartılı, harika bir makinedir. Ve mikroplar. Elini günde o sekiz kez yıkar ve her seferinde temiz havluyla siler.”
“Bunların başında kat hizmetçilerinin temizlemesine izin vermek için odasını terk etmemesi geliyordu. İkincisiyse, son iki yıldır biriken faturalarını ödemeyi reddetmesiydi. Hakkında bir sürü hikaye vardı. Deliydi. Dahiydi. Uzaylıydı. Sırptı. Sadece sebze yiyerek hayatta kalabiliyordu. Kan içiyordu. Kimseyi kendine bir metreden fazla yaklaştırmamayı başarabiliyordu. İngilizce konuşmuyordu. Nazikti. İğrençti. Sadece yalnızdı. Ve aklı karışmış biriydi. Odalarında güvercinlerin yaşamasına izin veriyordu. Zamanın birinde önemli bir şey icat etmişti, ama otel personelinden kimse bunun ne olduğunu artık hatırlamıyordu.”
“Sözcüklerin eklendiğinden emin olunca radyo dalgalarını Marconi'ye doğru göndereceğim, çünkü patentlerimi çaldı. Şimdilerde radyo denen icadımı çaldı. Ünümü çaldı. İkimiz de aslında ünü hak etmemiştik. Buluş, insanın sahipleneceği bir şey değildir.
Ben de öylece feragat ettim."
“Parmağımı tüylerinde kaydırır ve başının küçük kemiklerini, oradaki mıknatıs parçacığını korumak için yapılmış kalsiyum kafesini hissederim. Bu mucizevi mineral alternatif akım yayma sistemime güç sağlar. Ayrıca bedenlerinin içinde bir pusula oluşturarak o kuşlara kuzeyi gösterir, yuvanın nerede olduğunu her zaman bilmelerini sağlar.”
“Artık keçileri ve inekleri sağlamak zorunda kalmayacağını, bunun için bir düzenek geliştirdiğimi söylediğimde annemin ne kadar sevineceğini düşündüm.”
“Geleceğe yönelik nasıl bir devrim yarattığımı, böcek enerjisini, yakın zamanda tüm dünyaya ucuz, yenilebilir enerji sağlayacak güç kaynağını nasıl geliştirdiğimi çabucak açıkladım ona.”
“Savaş en zalimce planlarımız haricinde her şeyi unutmak için bahane midir? Amerika’da bilim adamı olabilirsin, ama Sırp olamazsın. Özellikle de kollarını kablosuz yaşama yönelik planlara dirseklerine kadar daldırmış yoksul ve hiç evlenmemiş bir Sırp kesinlikle olamazsın. Olamazsın. Savaştayızdır çünkü. Edison bile öldü Sam ve inanmakta zorlanıyorum, ama onu özledim.”
“Suyla işeyen otomobiller. Deri kesilmeden yapılan ameliyatlar. Bilginin ve enerjinin kablosuz aktarımı. İnanılmak istiyorum, Louisa.”
“Öfkeli bir müdür, ‘Ya siz gidersiniz buradan ya da güvercinleriniz,’ demiş ve eklemişti: ‘Bu gece!’
Gittim. Kuşları da götürdüm.”
“İnsanın bir şeyi satabilmesi için önce ona sahip olması gerekir ve bir insan bizim icat ettiklerimize nasıl sahip olabilir?Ben değişken akıma nasıl sahip olabilirim? Fırtınaya ya da şimşeğe sahip çıkmaya çalışmak gibi bir şey bu. Bunu kabul edemem.”
“Ben icatların amacının insanların yaşam standartlarını daha üst düzeye taşımak olduğunu düşünüyorum.”
“Fotografik düşünce, yüksek frekansta raylı aktarım, yerküre rezonansı, elektrik uçuşu, disk türbinli üreteç, yıldırım yaratma, deprem yaratma ve engelleme, tesla-bobini elektrik transformatörü, yüksek frekanslı aydınlatma sistemleri, transformatörler, serbest enerji almaçları, yerçekimsizlik.”
“Evet. Ve yıldırım yapabilirsem, hava koşullarını denetim altına alarak çiftçilere yardım edebileceğimi düşünmüştüm.”
“Ben burada yatıp yaşlanır, geçmişi öylesine canlı, çok canlı resimler halinde hatırlarken o enerji, o düşünce neden fotoğraflanmasın? Düşüncenin fotoğrafını çekebilir miyiz? Anının fotoğrafını çekebilir miyiz?
“İnsan türünün kadın cinsinin eşitliği yönünde verdiği mücadele, kadının üstün cins olarak çıkacağı bir cinsel devrimle sonuçlanacaktır. -Nikola Tesla”

Yorumlar

Blogger: 12
  1. Genelde gördüğüm ve fiyatı makul Tesla kitaplarını almaya çalışırım. Anladığım kadarı ile Kitap Tesla'nın adını kullanmış :) Tesla'nın yaşamı için en iyisi biyografi kitapları olsa gerek. Bu arada kitabın, kitapyurdu fiyatı 17.94 ₺

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet kesinlikle Tesla'nın adı kullanılmış. Niyetimde kitap almak yoktu aslında. Dolaşmak için D&R'ye gittim ve bir anda karar verdim almaya.

      Sil
  2. Uzun süre önce okumuştum. Tesla ismini kullanarak bir yerlere varmaya çalışan kitap. Hoşuma pek gitmemişti.

    YanıtlaSil
  3. Bence biyografi okunacaksa adı duyulmuş kitapları almak lazım. Yoksa böyle kötü sürprizlerle karşılaşabiliyoruz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok kitap okuyan birisi değilim. Hâliyle adı duyulmuş olanları da bilmiyorum. Her ne olursa olsun en kötü kitabın bile bizlere bir şeyler katabileceğini düşünüyorum.

      Sil
  4. Tesla gördüyün üçün aldığın kitab və Tesla gördüyüm üçün oxuduğum yazı. :))Amma yazını oxuduğum üçün sevindim. Teslanın hər şeyi qarşılıq gözləmədən etməsini xatırlatdı mənə 1daha.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Karşılıksız Dünya'ya katkı sağlamak isteyenlerin artması gerek. Geleceğe birkaç Tesla daha bırakmalıyız.

      Sil
  5. semih bey bu temayı bana gönderirmisiniz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tema bu bloga özel sadece. İsmi Magone, Google'dan bakabilirsiniz.

      Sil
  6. Semih bey bende sitemde kullanıyorum ama yorumlarda sorun var yazılan yorumlar gözükmüyor

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Temanın son sürümünü kullanmanız gerekiyor. Önceki sürümünde yorumlar kısmında bir hata oluştu.

      Sil

Ad

1. Cilt,1,100,1,1080P,1,11.22.63,1,12 Kızgın Adam,1,2018,1,4. Sezon,1,44. Çocuk,1,A Thousand Kisses Deep,1,Aksiyon Filmleri,3,Alcatraz'dan Kaçış,1,Alexa,2,Amelie,1,Analiz,1,Android,14,Android Haberleri,1,Android İpuçları,2,Android Uygulamaları,10,Animasyonlu İndirme Butonu,1,Anket,1,Antonio Banderas,1,Antremanlarla Matematik,1,Apk,2,Apk İndir,2,Arama Açıklaması,1,Arama Motorları,1,Araştırma,1,Arı,1,Ayrton Senna,1,Bana Dair,76,Base,1,Başarı,1,Başlık Efekt,1,Blog,2,Blog Keşif Etkinliği,1,Blog Nasıl Açılır?,1,Blogger,58,Blogger Eklentileri,18,Blogger Eklentisi,1,blogger haberleri,1,Blogger İpuçları,18,Blogger İstatistikler Widget'ı,1,Blogger Nedir,1,Blogger Sayfa Kaydırma Efekti,1,Blogger Sorunları,1,Blogger Tavsiyeleri,1,Blogger Temaları,6,Blogger Widget'ları,7,Blogger Yedekleme,1,Boks,1,Buton,2,camera,1,Can Dostum,1,Checker Gmail,1,Child 44,1,Chroma Keyboard,1,Cillian Murphy,1,Clev Note,1,CSS,2,Deadpool,1,Deadpool İndir,1,Diğer Kategoriler,10,Dinlediklerim,5,Dives İkon,1,Dizi,1,Dizi Replikleri,1,Drama Filmleri,3,Drop Caps,1,Duvar Kağıtları,1,Düşünce,1,Editörün Seçtikleri,4,Eklenti,2,Elementary,1,Etkileşim,1,Etkinlik,1,exi2.net,1,Fabrizio De André,1,Facebook,1,Film,6,Film İncelemesi,1,Film Puanlama,1,Film Replikleri,2,Filmler,6,First Character,1,First Letter,1,Flat İcon,1,Font,1,Forever,1,Formula 1,1,Forrest Gump,2,Frank Sinatra,1,Fringe,3,Galeri,5,Gary Oldman,1,Geçmişin Gölgesinde,2,Gerilim Filmleri,2,GetSiteControl,2,Google,2,Google Chrome,2,Google Fonts,1,Google Friend Connect,1,Google Plus,1,Google+,1,Google+ Toplulukları,1,Görsel,2,Guadalupe Pineda,1,Hayal Gücü Yüksek Sorular,1,Hayat ve Düşünce,1,Historia De Un Amor,1,HTML,2,Hugh Jackman,1,Instagram,1,Intoucheables,1,İcon,1,İkon Paketleri,1,İndex,1,İndir,4,İndirme Butonu,1,İnfografik,1,İstatistikler,1,İzlediklerim,20,Kalıcı Bağlantı,1,Kaliteli Blogger Eklentileri,1,Kaptan Amerika Kahramanların Savaşı,1,Kim Bu Semih,1,Kimdir,1,Kingsman: Gizli Servis,1,Kişisel Blog,9,Kişisel Yazılar,43,Kitap,1,Kullandıklarım,5,Launcher,1,Leonard Cohen,1,Logan,1,Logo Efekt,1,Lost in Translation,1,Material,2,Material Design,3,MeloCloud+ Music Player,1,Meta Açıklaması,1,Mijia Quartz Watch,1,Mim,10,Minimal Design,1,Mobil,2,Mobil Uyumlu Blogger Temaları,1,Muhammad Ali,1,Muhammad Ali Sözleri,1,Muhammad Ali'nin Hayatı,1,Müzik,7,Müzisyen,1,Nah Neh Nah,1,Nasıl Yapılır,5,Nasıl Yapılır?,3,Nedir,3,OGInstagram,1,Okuduklarım,2,Osmia Avosetta,1,Önemi,1,Öp Evlen Uçurumdan At,1,Özel Başlık Etiketleri,1,Paris'te Gece Yarısı,1,Paylaşım,1,PC,2,PC Uygulamaları,1,Peaky Blinders,2,Peppino Gagliardi,1,Pocket,1,Popüler Yayınlar,1,Radiogram,1,Radyo,1,Renato Carosone,1,Replikler,2,Repo Men,1,Resim ve Video,1,Resimli İndirme Butonu,1,Responsive,2,Robots txt,1,Rodrigo Amarante,1,Romantik Filmler,1,Root,2,Satın Aldıklarım,1,Schindler'in Listesi,2,Scroll Smooth,1,SEO,3,SEO Ayarları,1,Shareaholic,1,Shareit,2,Sherlock,3,Sherlock Holmes,1,Sıralama,1,Sinema,1,Site Haritası,1,Social Meter,1,Sosyal Medya,2,Soundcloud,1,Sözler,1,Spor,1,Sting,1,Tasarım,1,Tavsiyelerim,1,Teknoloji,1,Tema,1,Template Clue,1,The Blacklist,1,The Mentalist,2,The Mentalist Replikleri,1,The Pianist,1,Tom Hardy,2,Tozlu ve Yıkık Blog,1,True Detective,2,Tuyo,1,TVShow Time,2,Uygulama,1,Ücretsiz İkon,1,Üst Sıralara Çıkmak,1,Vaya Con Dios,1,Video,2,Videolar,1,Website,1,WhatFont,1,Woorank,1,Word Count,1,Wordpress,1,Xiaomi,1,Yabancı Diziler,9,Yabancı Radyo,1,Yardımlaşma,1,Yayın Ayarları,1,Yaz Tatili,1,Yazar Olmak,1,Yazı,2,Yazı Kutusu,1,Yazı Yazmak,1,Yıl Dönümü,1,Yıldız Sıralamalı,1,Yıldızlararası,1,Youtube,1,Ziyaretçi Trafiği,1,
ltr
item
Semih Keçecioğlu - Kişisel Blog: Okuduklarım #1: Tesla'nın Kutusu
Okuduklarım #1: Tesla'nın Kutusu
Tesla'nın Kutusu adlı kitap hakkındaki incelemelerim ve yorumlarım.
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEi5qll8BQ3D0AHeGsFk2zGo7b9H5XX-hDDZ2vZwnV2MK9lhr0RUq_rxTyMEBycqAM1PuS2ug2ODMgOcgmS_ZwiD0t3DqcQpuaINLb6xPxkOfRxzlBrtJ0JYDbAdX4hGCFaDZna4qL6gRoU/s640/Okuduklar%25C4%25B1m+%25231+Tesla%2527n%25C4%25B1n+Kutusu.png
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEi5qll8BQ3D0AHeGsFk2zGo7b9H5XX-hDDZ2vZwnV2MK9lhr0RUq_rxTyMEBycqAM1PuS2ug2ODMgOcgmS_ZwiD0t3DqcQpuaINLb6xPxkOfRxzlBrtJ0JYDbAdX4hGCFaDZna4qL6gRoU/s72-c/Okuduklar%25C4%25B1m+%25231+Tesla%2527n%25C4%25B1n+Kutusu.png
Semih Keçecioğlu - Kişisel Blog
https://semihkececioglu.blogspot.com/2018/07/okuduklarim-1-teslanin-kutusu.html
https://semihkececioglu.blogspot.com/
https://semihkececioglu.blogspot.com/
https://semihkececioglu.blogspot.com/2018/07/okuduklarim-1-teslanin-kutusu.html
true
3247702708061337910
UTF-8
Tüm yazılar yüklendi. Hiçbir yazı bulunamadı. Tümünü Gör Devamını Oku Yanıtla Yanıtlamaktan Vazgeç Sil Yazan: Ana Sayfa Sayfalar Yazılar Tümünü Gör BENZER YAZILAR Etiket Arşiv Ara Tüm Yazılar Bulunamadı Geri Ana Sayfa Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Paz Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Ocak Şubat Mart Nisas Mayıs Haziran Temmuz Ağustos Eylül Ekim Kasım Aralık Oca Şub Mar Nis Mayıs Haz Tem Ağu Eyl Eki Kas Ara şimdi 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago 5 haftadan uzun bir süre önce Takipçiler Takip Et Premium STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm kodları kopyala Tüm kodları seç Tüm kodlar kopyalandı Çalışmazsa CTRL+C kombinasyonunu kullan Table of Content