Kulaklarınını pasını silen müzisyen Renato Carosone hakkında bilgi ve bazı müzikleri. Renato Carosone kimdir?
Hayatı
Renato Carosone, 1920 senesinde İtalya'nın Napoli şehrinde Dünya'ya gelmiştir. Müzikle küçük yaşlardan beri ilgilenen Renato, Napoli Konservatuarı'nda eğitim aldı ve henüz 17 yaşında diploma sahibi oldu. Daha sonraları Afrika turu grup lideri ile bir sözleşme imzaladı. Addis Ababa kentinde piyanistlik yaptı ve grubuyla beraber başarılı gösterilere imza atarak önemli bir figür haline geldi.
Renato Carosone |
1950 senesinde Renato Carosone ve orkestrası hem İtalya'da hem de diğer ülkelerde büyük rağbet gördü. Böylece hem ilgi hem de kayıt satışları arttı. Özel bir tur için İspanyolca olarak bestelediği Torero, tam 14 hafta boyunca en popüler müzik olarak listenin başında kaldı. Torero tam 12 farklı dile çevrildi ve 30 yakın sayıda coverlandı.
5 Ocak 1957 tarihinde Renato Carosone ve grubu Küba'da yapılan başarılı bir konserden sonra Amerikan turu başlattı. Turunun son durağı ise New York'un Carnegie Hall mekanı oldu. Böylece bu kapsamlı tur burada son bulmuş oldu. Renato Carosone bu turdan 3 yıl sonra ise müziği bıraktığını açıkladı. Bu kararını açıklarken söylediği sözler ise tam bir skandal yaşattı. Müziği bıraktıktan 15 sene sonra 9 ağustos günü yayınlanan bir konser ile müziğe geri dönüş yaptı. 1990'lı yılların sonlarına kadar canlı konserler, müzik festivalleri, TV programlarıyla müzik hayatını devam ettirdi. Son olarak 20 Mayıs 2001 tarihinde İtalya'nın Roma şehrinde öldü.
Birçok başarıya imza atmış olan Renato Carosone hayatı boyunca 63 müzik yayınlamıştır. Bu müziklerin en başında Tu vuo' fa' l'americano, Maruzella, Torero, O Sarracino gelmektedir. Hatta Tu vuo' fa' l'americano şarkısında Amerika ve insanlarının nasıl olduğu hakkında bilgi sahibi olmanız mümkün.
Tu vuo' fa' l'americano ( We no speak americano)
Belki de Renato Carosone'nin en bilindik müziği. Birçok coverı, remixi yapılmış bir müzik olan Tu vuo' fa' l'americano'nun bir de değişik versiyonunu paylaşayım.
Piccolissima Serenata
Müzik Dünyası'nda önemli bir isim olan Renato Carosone'yi sizlere elimden geldiğince tanıtmaya çalıştım ve 2 adet müziğini de paylaştım. Umarım faydalı olabilmişimdir. Değişik ve eski bir tür müzik olduğundan birçoğunuz beğenmeyebilirsiniz. Fakat yine de fikirlerinizi, görüşlerinizi yorum bölümünde belirtebilirsiniz.
Parçalar insanı geçmişe götürüyor. :)
YanıtlaSilTabiki de, hepsi çok eski parçalar.
SilBizim müzik listesinde de söylediğin "We No Speak Americano" parçasında yer alıyordu. Bu yazıyı yazmadan önce "Renato Carosone" benimde çok dikkatimi çekmişti :)
YanıtlaSilDiğer beğendiğim müziklerini de liste için önereceğim. Yorum için teşekkürler.
SilGeçen de ben de müzikle ilgili yazı yazmıştım blogda.Hepimizin içinde müziğe dair bir şeyler var sanırım.Bu aralar müzikle ilgili yazılar da denk düşüyor :)
YanıtlaSilYazınız dikkatimi çekmişti, okumak için yeni sekmede açtım fakat daha sonra nedense unuttum. Siz yorum yaptıktan sonra yazınızı okudum, çok faydalıydı. Müzik artık hayatın her yerinde var 😊
SilHarika gerçekten, severim böyle nostalji şarkıları. Çok güzel bir paylaşım, emeğine sağlık Semih. :)
YanıtlaSilTeşekkürler, beğendiğinize sevindim.
SilYeni bir müzik bilgisine ilaveten takibe de geçtim. Merhaba o zaman.
YanıtlaSilTeşekkürler, size de merhabalar.
SilÇok güzel müzikler semih teşekkür ederim. Kulağımızin pası silindi sayenizde☺ Renault Carosone hakkında verdiğiniz bilgiler için de ayrıca teşekkür ederim ☺
YanıtlaSilBeğenmenize sevindim, asıl ben teşekkür ederim yorum için. Yalnız "Renault" değil "Renato" yazmanız gerekirdi.
SilBiliyorum ben de öyle yazmıştım zaten ama ah şu akıllı telefonlar insanı rezilde ediyor, vezirde 😀 okuyunca şok oldum =) tamamen klavye azizliği =( kusuruma bakmayın artık
YanıtlaSilBu sebeple kelime düzeltme kullanmıyorum ben 😄
SilO kadar da dikkat ediyorum 😊 ders oldu diyelim 😅 tekrardan özür diliyorum.
YanıtlaSilSorun değil.
Silgüzel şeyler hatırlamama vesile oldunuz teşekkürler :)
YanıtlaSilRica ederim 😄
SilHarika, teşekkürler🙂
YanıtlaSil