Kelebek Gibi Uçup Arı Gibi Sokan Boksör: Muhammad Ali

Muhammad Ali'nin hayatı hakkında bilgi, sözleri, örnek davranışları ve görseller.

7

O bir sıradan boksör değildi. Boksör olmasının yanı sıra, sözleri ve davranışlarıyla her zaman örnek bir kişiliktir. 1970'li yıllarda ailelerin gündüz 05.00'da misafirliklere gitmesine neden olmuştur. Çünkü televizyon yaygın olmadığından Muhammad Ali'yi izlemek isteyenler misafirliklere gider ve böylece amacına ulaşırlardı. İşte bu örnek kişilik olan Muhammad Ali'yi gelin biraz yakından tanıyalım.

Hayatı


Muhammad Ali, 17 Ocak 1942'de Kentucky Louisville'de doğmuştur. Kökeni Afro-Amerikan olan Muhammad Ali'nin Müslüman olmadan önceki ismi Cassius Marcellus Clay Jr.'dir. Gelmiş geçmiş en iyi boksör olarak bilinen Muhammad Ali, 61 kez ringe çıkmış ve sadece 5 kez mağlup olmuştur.

Boks ile çok küçük yaşta tanışan Muhammad Ali, henüz 18 yaşındayken katıldığı Roma Olimpiyatları'nda altın madalya kazanmıştır. 22 yaşında S. Liston'u mağlup ederek Dünya Şampiyonu olduktan sonra İslam dinine geçtiğini herkese bildirmiştir. Ardından 3 yıl boksa ara veren Muhammad Ali, Vietnam Savaşı'na katılmadığı gerekçesiyle 5 yıl hapis ve para cezasına çarptırılmıştır. Savaşa katılmama sebebini ise şöyle dile getirmiştir; 

Vietnamlılar bana hiçbir kötülük yapmadılar ki onlarla savaşayım.

Daha sonraları maddi sıkıntılar çekmiş, zor da olsa geçimini sağlamıştır. Yeniden boksa dönüş yaptıktan bir yıl sonra 'Asrın Maçı' diye adladırılan boks maçıyla beraber ilk mağlubiyetini almıştır. Daha sonraki bir boks maçında ise çenesi kırılmış ve onu tanıyan çoğu kişi boks hayatının bittiğini düşünmüştü. Azim, çaba ve sabır ile iyileştikten sonra rakiplerini bir bir yenen Muhammad Ali, kendinin Dünya'nın en iyisi olduğunu kanıtlamıştır. 1978 yılında ise profesyonel boks kariyerini noktalamış ve altı sene sonra Parkinson hastalığına yakalanmıştır.

Kariyeri boyuna 61 maç yapmış ve bunlardan 37'si nakavt olmak üzere 56'sını kazanmış, yalnızca 5 kere mağlup olmuştur. Parkinson hastaığı sebebi ile senelerdir verdiği hayat mücadelesi geçtiğimiz gün son bulan Muhammad Ali şüphesiz geçmişte adından söz ettirmiş ve gelecekte de söz ettirmeye devam edecektir.

Muhammad Ali'nin hayatının kronolojisi

Bazı Örnek Davranşları


1960 senesinde Roma Olimpiyatları'ndan altın madalya kazanan Muhammad Ali dönüşünden iki gün sonra bir lokantada yalnızca beyazlara servis yapıldığını öğrenince, madalyasını Ohio Nehri'ne atmıştır.

Muhammad Ali'ye Hollywood'da bulunan "Walk of Fame" yoluna isminin yazılı olduğu yıldızın konulması için teklif gelir. Fakat kendisi "Ben Peygamber'in ismini taşıyorum, hiçbir şekilde insanların bu ismin üzerinde gezinmelerine müsade edemem." diyerek teklifi reddeder. Bunun üzerine isminin yazılı olduğu yıldız duvara asılır. Muhammad Ali'nin şöhret yıldızı, duvarda asılı olan tek yıldızdır.

İşte duvardaki tek şöhret yıldızı...
1981'de intihara kalkışan Vietnamlı bir genci atlamaması için ikna etmeye çalışan çevre sakinleri, gencin ne istediğini sorar ve gencin Muhammad Ali'yi istemesi sonucu herkesi şaşırtarak genci ikna etmeye giden Muhammad Ali bu davranışıyla da örnek bir kişi olduğunu bir kez daha göstermiştir. Bunun sonucunda ise şu sözü söylemiştir;

Bir hayat kurtarmak Dünya'nın bütün şampiyonluklarından daha değerlidir.

1990'larda Irak'da binlerce kişiyi rehin alan Saddam ile konuşmak için Bağdat'a gitmiş ve böylece 15 rehineyi kurtararak ülkesine geri getirmiştir. Bunun sonucunda ise Bağdat'a politikacı olarak değil Müslüman olarak gittiğini söylemiştir.

Bazı Sözleri


İki siyahi adamın dövüşünü birçok beyaz adamın izlemesine boks denir.
Rüyalarınızı gerçekleştirmenin en iyi yolu uyanmaktır.
Büyük bir şampiyon olmak için en iyi olduğuna inanmalısın. Öyle olmasan bile, öyle gibi davranmalısın.
İnsanlar bugünlerde çok yavaş konuştuğumu söylüyor. Bu sürpriz değil. Hesapladım, tam 29.000 yumruk darbesi aldım, fakat bunun karşılığında 57 milyon dolar kazandım. Ve bunun yarısını biriktirdim. Yani ben birkaç sert darbe aldım. Karşılığında para kazanmadan silah ve bıçakla her yıl kaç siyahi insan öldürülüyor farkında mısınız? Yavaş konuşabilirim, ama aklım yerinde.
Aklım kesiyorsa ve yüreğim inaıyorsa, başarabilirim. 
Kelebek gibi uçarım, arı gibi sokarım. 
Çalışmanın her saniyesinden nefret ediyordum ama kendime hep "Dayan!" diyordum. Bugün çalışacağım ve ömrümün sonuna kadar bir şampiyon olarak yaşayacağım. 
(Dünya Ticaret Merkezi'ne saldırının ardından)
CNN muhabiri: Sn. Muhammed Ali, bu dehşetin meydana gelmesine sebep olan teröristlerle aynı dinin bir mensubu olarak neler hissediyorsunuz?
Muhammed Ali: Siz Hitler ile aynı dini paylaşan bir mensup olarak neler hissediyorsanız aynısını.
Bir hayatımız var, yakında geçmişte kalacak; yalnızca Allah için yaptıklarımız sonsuza dek kalacak.
Allah'tan zenginlik istedim, bana islamı verdi.
Keşke insanlar herkesi, beni sevdikleri gibi sevselerdi. Dünya çok daha güzel bir yer olurdu. 

Görseller


Muhammad Ali'nin boks eldivenleri

Muhammad Ali rakibiyle dalga geçerken

Muhammad Ali'nin maç sonucu sevinci

Joe Frazier'ın yumruğu sonrası Muhammad Ali

Muhammad Ali maç sonucu röportaj yaparken

Muhammad Ali bayan hayranlarına imza dağıtırken

Muhammad Ali muhabirin saçını incelerken

Muhammad Ali'nin su altında antremanı

Son Sözler


Her şeyi ile örnek olan bu güzel insanın hayatını sizler için derledim. Umarım faydalı olabilmişimdir. Sizler de eklemek istediklerinizi ekleyebilir, eksik bulduğunuz ya da düzeltmek istediğiniz yerleri söyleyebilirsiniz. Dilerseniz Muhammad Ali'nin hayatını içeren 2001 yılında piyasaya çıkmış "Ali" adlı filmi seyredebilirsiniz. Bir sonraki yazılarımda görüşmek dileğiyle. Son olarak sizler için Muhammad Ali'nin bir boks maçını paylaşıyorum.

Bu boks maçında Muhammad Ali ısrarla Müslüman olmadan önceki ismiyle hitap eden Ernie Terell'i mağlup ederken "What's my name" diye bağırmıştır.

Yorumlar

Blogger: 20
  1. Çok güzel bir yazı olmuş Semih, emeğine sağlık. Muhammed Ali'nin koçunun bir maçta onu motive etmek amaçlı söylediği, filminde de yer alan bir replik var. O çok hoşuma gidiyor benim ve aslında o ringde ve yaşamında kimleri temsil ettiğini, kimlere umut olduğunu çok güzel ifade ediyor.
    Teşekkürler paylaşımın için. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorum için teşekkürler. Filmini izlemedim ama kısa süre içerisinde izleyeceğim. Replikler olsun, sözler olsun hepsi harika.

      Sil
  2. Salam, yazını çox bəyəndim. Adının Walk of Fame- də yerdə deyil də divarda yazıldığını və bunun səbəbini də bilirdim. Ən çox da bu onu mənim üçün digər boksçulardan fərqləndirir. Burada digər sözləri, Vietnamdakı müharibəyə qatılmaması da haqqında bu yazıdan öyrəndiyim digər müsbət cəhətlər idi. Təkcə ən güclü deyil, həm də ağıllı olmaq tamamilə bu bokçuya aid edilə bilər.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Size de selamlar. Yazımı beğenmenize sevindim. Sizi bilgilendirdiysem ne mutlu bana. Dediğiniz gibi güç ve akıl, Muhammad Ali de ikisinden de var.

      Sil
  3. Sabaha karşı kurduğumuz saat uyandırır siyah beyaz televizyonun başına geçerdik. Boks sporuyla ilgisi olsun olmasın herkes bunu yapar, yürekten desteklerdi onu. Gayet derli toplu bir yazı olmuş anısına. Tebrikler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Öncelikle yorumunuz için teşekkürler. Dediğiniz anları yaşım gerekçesiyle yaşamadığım için şanssız hissediyorum. Taraflı tarafsız birçok kişi tarafından sevilen birisiydi Muhammad Ali.

      Sil
  4. Muhammed Ali'nin tek sevmediğim özelliği 'dövüş sanatları' endüstrisi yüceltmesiydi. Bazıları bana uymasa da gayet güzel dünya görüşüne sahip bir sporcu olduğu ve bu dünya görüşünün arkasında durduğu da aşikardı. Çok güzel bir yazı olmuş gerçekten Semih, ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dövüş sanatlarını yüceltmesinin sebebi hayatını boks ile geçirdiğinden olabilir. Dediğiniz gibi kesinlikle güzel bir dünya görüşüne sahip. Yorum için teşekkürler.

      Sil
  5. Muhammet Ali hakkında bir yazı yazmayı bende çok düşündüm ve istedim lakin sizin yazınızı görünce iyi ki yeltenmemişim diyorum. Çok güzel yerlere değinmişsiniz. Okurken gözlerim doldu. Teşekkür ederiz emeğinize. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Geçen gün edindiğim bilgiye göre Dünya'da hakkında en fazla yazılan kişiymiş. İsterseniz hala yazabilirsiniz. İltifat ve yorum için teşekkürler.

      Sil
  6. Çok güzel bir yazi olmus. Boksu sevmem ama insan olarak kisiligi ve spordaki disiplini ve basarilari takdire deger.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kişinin boks ile alakası olmasa bile bu insan sayesinde hayranı bile olması olasıdır. Dediğiniz gibi kişiliği olsun, başarıları olsun önemli bir örnek. Yorum için teşekkürler.

      Sil
  7. Çok güzel bir yazı, ellerinize sağlık. Boks gibi spor dalı olarak kabul edilmesi bana göre tartışılır bir branşta gerçek bir sporcu şuur ve disiplinini taşıyan Muhammed Ali. Şiddet üzerine kurulu bir oyundan barış ve birleştirici mesajları ile dünyayı dinleten Muhammed Ali. Ünü arttıkça tevazusu da artan adam gibi adam...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler. Her yönüyle örnek bir sporcudur Muhammad Ali. Boksu seven sevmeyen herkesin sevgisini kazanmıştır.

      Sil
  8. Özellikle şu ikinci sözüne bayılıyorum ben :)

    YanıtlaSil
  9. İyi bir içerik olmuş. Davranışlarından örnekler ve sözler de içeriğe değer katmış.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim, değerli bir yazı olarak gördüğün için.

      Sil
  10. o zamanlar herkes izlerdi yazı güzel olmuş elinize sağlık :)

    https://seydiyesilyurt.blogspot.com.tr/

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yaşım küçük olduğundan izleme fırsatım olmadı. Ama sempati besledim kendisine. Beğenmenize sevindim, teşekkür ederim.

      Sil

Ad

1. Cilt,1,100,1,1080P,1,11.22.63,1,12 Kızgın Adam,1,2018,1,4. Sezon,1,44. Çocuk,1,A Thousand Kisses Deep,1,Aksiyon Filmleri,3,Alcatraz'dan Kaçış,1,Alexa,2,Amelie,1,Analiz,1,Android,14,Android Haberleri,1,Android İpuçları,2,Android Uygulamaları,10,Animasyonlu İndirme Butonu,1,Anket,1,Antonio Banderas,1,Antremanlarla Matematik,1,Apk,2,Apk İndir,2,Arama Açıklaması,1,Arama Motorları,1,Araştırma,1,Arı,1,Ayrton Senna,1,Bana Dair,76,Base,1,Başarı,1,Başlık Efekt,1,Blog,2,Blog Keşif Etkinliği,1,Blog Nasıl Açılır?,1,Blogger,58,Blogger Eklentileri,18,Blogger Eklentisi,1,blogger haberleri,1,Blogger İpuçları,18,Blogger İstatistikler Widget'ı,1,Blogger Nedir,1,Blogger Sayfa Kaydırma Efekti,1,Blogger Sorunları,1,Blogger Tavsiyeleri,1,Blogger Temaları,6,Blogger Widget'ları,7,Blogger Yedekleme,1,Boks,1,Buton,2,camera,1,Can Dostum,1,Checker Gmail,1,Child 44,1,Chroma Keyboard,1,Cillian Murphy,1,Clev Note,1,CSS,2,Deadpool,1,Deadpool İndir,1,Diğer Kategoriler,10,Dinlediklerim,5,Dives İkon,1,Dizi,1,Dizi Replikleri,1,Drama Filmleri,3,Drop Caps,1,Duvar Kağıtları,1,Düşünce,1,Editörün Seçtikleri,4,Eklenti,2,Elementary,1,Etkileşim,1,Etkinlik,1,exi2.net,1,Fabrizio De André,1,Facebook,1,Film,6,Film İncelemesi,1,Film Puanlama,1,Film Replikleri,2,Filmler,6,First Character,1,First Letter,1,Flat İcon,1,Font,1,Forever,1,Formula 1,1,Forrest Gump,2,Frank Sinatra,1,Fringe,3,Galeri,5,Gary Oldman,1,Geçmişin Gölgesinde,2,Gerilim Filmleri,2,GetSiteControl,2,Google,2,Google Chrome,2,Google Fonts,1,Google Friend Connect,1,Google Plus,1,Google+,1,Google+ Toplulukları,1,Görsel,2,Guadalupe Pineda,1,Hayal Gücü Yüksek Sorular,1,Hayat ve Düşünce,1,Historia De Un Amor,1,HTML,2,Hugh Jackman,1,Instagram,1,Intoucheables,1,İcon,1,İkon Paketleri,1,İndex,1,İndir,4,İndirme Butonu,1,İnfografik,1,İstatistikler,1,İzlediklerim,20,Kalıcı Bağlantı,1,Kaliteli Blogger Eklentileri,1,Kaptan Amerika Kahramanların Savaşı,1,Kim Bu Semih,1,Kimdir,1,Kingsman: Gizli Servis,1,Kişisel Blog,9,Kişisel Yazılar,43,Kitap,1,Kullandıklarım,5,Launcher,1,Leonard Cohen,1,Logan,1,Logo Efekt,1,Lost in Translation,1,Material,2,Material Design,3,MeloCloud+ Music Player,1,Meta Açıklaması,1,Mijia Quartz Watch,1,Mim,10,Minimal Design,1,Mobil,2,Mobil Uyumlu Blogger Temaları,1,Muhammad Ali,1,Muhammad Ali Sözleri,1,Muhammad Ali'nin Hayatı,1,Müzik,7,Müzisyen,1,Nah Neh Nah,1,Nasıl Yapılır,5,Nasıl Yapılır?,3,Nedir,3,OGInstagram,1,Okuduklarım,2,Osmia Avosetta,1,Önemi,1,Öp Evlen Uçurumdan At,1,Özel Başlık Etiketleri,1,Paris'te Gece Yarısı,1,Paylaşım,1,PC,2,PC Uygulamaları,1,Peaky Blinders,2,Peppino Gagliardi,1,Pocket,1,Popüler Yayınlar,1,Radiogram,1,Radyo,1,Renato Carosone,1,Replikler,2,Repo Men,1,Resim ve Video,1,Resimli İndirme Butonu,1,Responsive,2,Robots txt,1,Rodrigo Amarante,1,Romantik Filmler,1,Root,2,Satın Aldıklarım,1,Schindler'in Listesi,2,Scroll Smooth,1,SEO,3,SEO Ayarları,1,Shareaholic,1,Shareit,2,Sherlock,3,Sherlock Holmes,1,Sıralama,1,Sinema,1,Site Haritası,1,Social Meter,1,Sosyal Medya,2,Soundcloud,1,Sözler,1,Spor,1,Sting,1,Tasarım,1,Tavsiyelerim,1,Teknoloji,1,Tema,1,Template Clue,1,The Blacklist,1,The Mentalist,2,The Mentalist Replikleri,1,The Pianist,1,Tom Hardy,2,Tozlu ve Yıkık Blog,1,True Detective,2,Tuyo,1,TVShow Time,2,Uygulama,1,Ücretsiz İkon,1,Üst Sıralara Çıkmak,1,Vaya Con Dios,1,Video,2,Videolar,1,Website,1,WhatFont,1,Woorank,1,Word Count,1,Wordpress,1,Xiaomi,1,Yabancı Diziler,9,Yabancı Radyo,1,Yardımlaşma,1,Yayın Ayarları,1,Yaz Tatili,1,Yazar Olmak,1,Yazı,2,Yazı Kutusu,1,Yazı Yazmak,1,Yıl Dönümü,1,Yıldız Sıralamalı,1,Yıldızlararası,1,Youtube,1,Ziyaretçi Trafiği,1,
ltr
item
Semih Keçecioğlu - Kişisel Blog: Kelebek Gibi Uçup Arı Gibi Sokan Boksör: Muhammad Ali
Kelebek Gibi Uçup Arı Gibi Sokan Boksör: Muhammad Ali
Muhammad Ali'nin hayatı hakkında bilgi, sözleri, örnek davranışları ve görseller.
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg_njABnPHdnrX-karkiyih7hCAdFkQSSobLT9L94kR_9bSs-UEy22iOizX0fnT6VDOeYdpHBRld2UobF-rFcsZvY6wwNbJBCufq-335Fz8jc7cbguOaP9ITshTU7hS793b8wK5X4sZdE4/s640/339879-muhammad-ali-wallpaper.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg_njABnPHdnrX-karkiyih7hCAdFkQSSobLT9L94kR_9bSs-UEy22iOizX0fnT6VDOeYdpHBRld2UobF-rFcsZvY6wwNbJBCufq-335Fz8jc7cbguOaP9ITshTU7hS793b8wK5X4sZdE4/s72-c/339879-muhammad-ali-wallpaper.jpg
Semih Keçecioğlu - Kişisel Blog
https://semihkececioglu.blogspot.com/2016/06/kelebek-gibi-ucup-ari-gibi-sokan-boksor-muhammad-ali.html
https://semihkececioglu.blogspot.com/
https://semihkececioglu.blogspot.com/
https://semihkececioglu.blogspot.com/2016/06/kelebek-gibi-ucup-ari-gibi-sokan-boksor-muhammad-ali.html
true
3247702708061337910
UTF-8
Tüm yazılar yüklendi. Hiçbir yazı bulunamadı. Tümünü Gör Devamını Oku Yanıtla Yanıtlamaktan Vazgeç Sil Yazan: Ana Sayfa Sayfalar Yazılar Tümünü Gör BENZER YAZILAR Etiket Arşiv Ara Tüm Yazılar Bulunamadı Geri Ana Sayfa Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Paz Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Ocak Şubat Mart Nisas Mayıs Haziran Temmuz Ağustos Eylül Ekim Kasım Aralık Oca Şub Mar Nis Mayıs Haz Tem Ağu Eyl Eki Kas Ara şimdi 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago 5 haftadan uzun bir süre önce Takipçiler Takip Et Premium STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm kodları kopyala Tüm kodları seç Tüm kodlar kopyalandı Çalışmazsa CTRL+C kombinasyonunu kullan Table of Content